Neil Fortune


Neil Fortune


"Iedereen kijkt op zijn eigen manier naar de realiteit. Zie het als een diamant.
Door met elkaar in gesprek te gaan over elkaars afwijkende gezichtspunten, kun je samen tot nieuwe inzichten komen". Het is een levensfilosofie die als een rode draad door het werk van beeldend kunstenaar Neil Fortune loopt.
 
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Neil Fortune op een dag besefte dat hij zijn hele verhaal niet kon vertellen door alleen te schilderen. Hij begon grote vloerinstallaties te maken van witte en later zwart-witte cilindrische vormen van textiel om een podium te creƫren voor een dialoog met zijn tentoonstellingspubliek: 'sociale sculpturen'. Het moest werk zijn waar je over kunt struikelen "Mijn kunst is als een haak, een inzet om je even over dingen na te laten denken".

Zo'n drie jaar geleden wilde hij de cilindrische vormen anders toepassen en zo ontstonden de wandobjecten. Het voelde voor hem alsof hij de ribben uit zijn sociale sculptuur haalde, om er iets anders mee te maken. Hij gaf de tentoonstelling met deze nieuwe serie in 2019 de titel "Kleurrijke ribben en ingewanden van Adam", een Bijbelse titel, om de nieuwe fase in zijn werk te benadrukken. In deze serie gaat het hem vooral om hoe de toeschouwer het werk ervaart, al zijn er ook hier sociale en politieke verwijzingen.
 
Voor Fortune zijn titels bijna het tweede werk. Normaal gesproken verwijst een titel direct naar de inhoud. Dat vindt hij te interpretatief. Als hij in zijn atelier naar muziek luistert, ontstaat er soms een associatie met wat hij aan het doen is, of met zijn gedachten op dat moment. Daarom heeft hij de 'spaghetti-werken' muziektitels gegeven. En soms is de titel al geboren voordat het werk er is, zoals 'Colorful ribs and guts of Adam'.

Tekst: Edith Rijnja    

Locatie: NDSM-plein 49 (Kunststad, 1st floor)