SAVE THE DATE:

NDSM OPEN - zaterdag 9 oktober 2021

NDSM OPEN 2021 vindt plaats op zaterdag 9 oktober - zet het nu al in je agenda!

Bezoek ons en maak kennis met de NDSM broedplaats en met van de verbeeldingskracht en verscheidenheid aan makers en alles wat wij maken! - voor meer info hou onze Facebook in de gaten!


NDSM OPEN is de open dag van de NDSM broedplaats op de NDSM-werf in Amsterdam Noord.

NDSM OPEN staat voor een open geest, voor vrijheid en gastvrijheid, voor open deuren en een open blik. Een keer per jaar openen de 200+ kunstenaars, ambachtslieden en creatieve makers de deuren van hun ateliers en werkruimtes in de NDSM Loods (Scheepsbouwloods) en X-Helling. NDSM OPEN werkt ook elke jaar samen met de andere culturele partijen van de NDSM-werf.

Tijdens de rest van het jaar kan je werk van de kunstenaars en makers van de broedplaats zien in NDSM Fuse in de NDSM-Loods.

NDSM OPEN is georganiseerd door Art City NDSM. Scroll naar beneden voor meer info.

Meer willen weten over de broedplaats en alle kunstenaars en makers? Kijk op: www.ndsmloods.nl. Meer over de NDSM werf en wat er verder te zien en doen is vind je bij www.ndsm.nl. Meer over het scheepsbouwverleden vind je bij NDSM Herleeft.


Foto: kunstenaar Corinna Wildschut ontvangt een bezoeker tijdens NDSM OPEN 2020.

IMG_7828

                  

NDSM OPEN - meer dan een dag

Sinds 2013 zet NDSM OPEN zich in samen met de kunstenaars en makers van de broedplaats om de NDSM werf als vitaal en dynamisch vrijplaats voor de stad te behouden.  NDSM OPEN is meer dan een traditionele open atelier route - daarvoor is de NDSM te groot en te specifiek. Op de NDSM-werf en binnen de NDSM broedplaats wordt de beleving steeds bepaald door het geheel, en gekenmerkt door interactie tussen het individu en de groep, tussen het verleden en het heden, tussen intieme en immense ruimtes en tussen een wijd scala aan kunstdisciplines, kunstuitingen, ambachten en creatieve denkwijzen.

In 2001 zocht de gemeente naar een nieuw idee voor de toen verlaten NDSM-werf. De uitgeschreven prijsvraag is gewonnen door een groep kunstenaars, ambachtslieden en skaters met een voorstel voor een experimentele, multidisciplinaire cultuurwerf. Hier zouden "jonge en ervaren kunstenaars, van beginnende en gevestigde groepen, van no-budget, low-budget en some-budget initiatieven uit diverse artistieke en ambachtelijke disciplines' elkaar inspireren en vruchtbare creatieve samenwerkingen aangaan. Ze zouden samen hun eigen werkruimtes bouwen en zelf de oude werfgebouwen beheren en uitbaten in een levende gezamtkunsterk: een Kunststad.

De NDSM-werf met haar broedplaats is uniek in Amsterdam. Het ruige, rauwe en open gebied, het altijd voelbare industriële verleden, de schaal en diversiteit van nieuwe bestemmingen en ontwikkelingen - mergens anders in Amsterdam is dit combinatie op deze veelzijdige en grootschalige manier te vinden. In deze geheel heeft Scheespbouwloods met haar uit een utopisch verlangen geboren Kunststad nog altijd een bijzonder funtie: hier is de hart en ziel van de NDSM. Het huidige culturele werf is hier geboren met de droom van Kinetisch Noord. In deze enorme en monumentale gebouw komen alle lagen van de werf samen: de scheepsbouw geschiedenis, de utopische droom van de eerst pioniers, de omvang van de groep kunstenaars en makers en de rijke diversiteit van disciplines, de imponerend schaal en de nog niet ingevulde ruimte dat spoort men tot grote dromen. Het is een rijkdom voor de stad dat zou gekoesterd moeten worden; de voedingsbodem dat al is, verdient steun.

NDSM OPEN is georganiseerd door Art City NDSM (Stichting Open NDSM), een kunstenaars- en makers-initiatief dat is ontstaan als zelforganisatie vanuit de broedplaats op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Art City NDSM zet zich in om de professionele, artistieke en creatieve kwaliteiten van de kunstenaars en makers op de kaart te zetten, en de gedachtengoed van de broedplaats te bewaken en verder ontwikkelen. Daarnaast streeft Art City NDSM er naar om de publieke functie van de broedplaats als een gastvrije, open en inspirirende vrijplaats in ere te houden en te laten bloeien. Art City NDSM is formele verbonden met Huurders en Ondernemersvereniging de Toekomst.

De stichting Art City NDSM heeft ten doel:

De NDSM broedplaats, de daar gevestigde kunstenaars, ambachtslieden en creatieve ondernemers, en wat zij produceren, onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door: a) Het initiëren, organiseren, ondersteunen, beheren en promoten van culturele activiteiten, o.a. tentoonstellingen, voorstellingen, kunstprojecten, presentaties, workshops, debatten, interventies, uitgaven en dergelijke;  b) Het bevorderen van samenwerking, onderling in de broedplaats gemeenschap, en met alle relevante partijen binnen en buiten de NDSM-werf; c) Het verwerven van ideële steun voor de doelen en activiteiten van de stichting zowel bij particulieren als publieke instellingen; d) Het verkrijgen van financiële middelen door schenkingen, subsidies, inkomsten en andere bijdragen ten behoeve van activiteiten gericht op het bereiken van de doelen van de stichting; e) Al hetgeen te verrichten hetgeen tot de verwezenlijking van het doel van de stichting nodig, nuttig of dienstbaar kan zijn.

                     >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Om de jaar produceren wij tijdens NDSM OPEN een kunstenaarskrant. Klik hier voor eerder edities:

2019-2020 - Nederlands editie - English edition
2017-2018 - Nederlands editie - English edition
2015-2016 - Nederlands editie - English edition

 

NDSM OPEN poster + krant wand in FUSE